bus auto fiets
Menu

DUURZAAMHEID

Bijdragen aan een beter klimaat, de komende jaren moeten er belangrijke stappen worden gezet om de wereld goed achter te laten. Nieuwbouwwoningen moeten aan strenge duurzaamheidseisen voldoen. Bij de Hoven gaan wij hierin nog een stapje verder.

Energieneutrale woning - extra leencapaciteit

Om aan de energieprestatienorm Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) te voldoen zijn er o.a. maatregelen toegepast op het gebied van isolatie en beglazing. Naast het gebruik van een warmtepomp en WTW-unit worden de woningen uitgevoerd met zonnepanelen (PV-panelen). Bij de Hoven van Aarlesche Erven streven we naar meer duurzaamheid en zetten we nog wat extra stappen. Daarom worden alle woningen van deelplan 3 zelfs uitgevoerd als een energieneutrale woning. Om deze energiezuinige woning te realiseren passen we verschillende energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen toe. 

Extra leencapaciteit
De energieneutrale woningen krijgen energielabel A++++. Dit betekent dat je tot wel € 40.000 extra kunt lenen! Het is namelijk verantwoord om het bedrag dat je bespaart aan energielasten extra te besteden aan je hypotheek.

Verwarming & warm water

Alle woningen zijn voorzien van een eigen warmtepomp. Deze warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht om de woning en het tapwater te verwarmen. De warmte wordt vanuit de buitenunit via een vloeistof (vergelijkbaar met koelvloeistof in auto’s) in leidingen naar de warmtepomp getransporteerd en vervolgens naar een hogere temperatuur gebracht. De woningen zijn grotendeels voorzien van vloerverwarming met naregeling per verblijfsruimte.

Ventilatie

De woningen worden geventileerd via een WTW-unit (warmte terugwin-unit). Dit is een ventilatiesysteem dat de warmte van de afgevoerde warme lucht uit de woning gebruikt om de binnenkomende verse lucht te verwarmen. De koude buitenlucht wordt vrijwel onmiddellijk door de zogenoemde luchtfilter en warmtewisselaar geleid, waar het wordt gefilterd en verwarmd. De afgevoerde warme lucht uit de woning staat namelijk de warmte af aan de toegevoerde koude buitenlucht. Deze opwarming gebeurt dus met bestaande warmte en bespaart daardoor energie. Alleen de warmte van de afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de verse toevoerlucht. De luchtstromen zelf blijven gescheiden.

Klimaatadaptief

Een deel van de platte daken zijn bij de Hoven voorzien van een sedumdak (kleine plantjes). Dit zorgt voor het vasthouden van regenwater en trekt een variëteit aan vogels en insecten aan. 

Eetbare leefomgeving

De aanwezigheid van het Groene Woud en het kleinschalige voedsellandschap bracht de gemeente Best op ideeën. De natuur die Aarlesche Even omringt, komt terug in de wijk. De mogelijkheden om tal van appelbomen, bramen- en bessenstruiken te planten in de wijk, worden op dit moment onderzocht door de gemeente. Om ook binnen de Hoven invulling te geven aan de eetbare leefomgeving wordt een deel van de woningen aan de voorzijde voorzien van eetbare bessenhagen. Om een eetbare leefomgeving in stand te houden, is ook het behoud van biodiversiteit belangrijk. Daarom worden de erfafscheidingen aan de buitenzijde voorzien van hedera hagen. Deze worden deels nog aangevuld met andere klimplanten. 

Vogelbescherming Nederland

Voor de ontwikkeling van De Hoven is een samenwerking aangegaan met Vogelbescherming Nederland (VBN). We besteden hiermee aandacht aan natuurinclusief bouwen. Dit houdt in dat bij het opstellen van de bouwplannen al wordt gekeken naar biodiversiteit in het gebied of de wijk en naar de mogelijkheden in en rondom de woningen. Vogels vervullen hierin een belangrijk rol. De Vogelbescherming gaat het project bestuderen en adviseren waar voorzieningen voor vogels moeten komen. In de gevels van de woningen komen dus nestkasten. Deze worden zo gemaakt en geïntegreerd in de gevel, dat de vogels niet in de woning zelf kunnen komen.

De Bosrand-Landgoed in den Houte-Noordwijkerhout-duurzaamheid-vogel.jpg
De Bosrand-Landgoed in den Houte-Noordwijkerhout-duurzaamheid-sedum.jpg
De Bosrand-Landgoed in den Houte-Noordwijkerhout-duurzaamheid-paddestoel.jpg
Sluit en geef nog een woning op
{{interestList.plots.length}}
{{plot.PlotNr}}. {{plot.PlotType}}

Tip:
Voeg meerdere
woningen toe

Update

Interesse in de Hoven?

Interesse in de Hoven?

De bouw van deelplan 2 start in april '24. De woningen van deelplan 3 zijn inmiddels ook in verkoop. Bekijk het actuele woningaanbod en neem bij interesse direct contact op met de makelaar!

Naar de woningen