bus auto fiets
Menu

DUURZAAMHEID

Bijdragen aan een beter klimaat, de komende jaren moeten er belangrijke stappen worden gezet om de wereld goed achter te laten. Nieuwbouwwoningen moeten aan strenge duurzaamheidseisen voldoen. Bij de Hoven gaan wij hierin nog een stapje verder.

Energieneutrale woning

Om aan de energieprestatienorm Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) te voldoen zijn er o.a. maatregelen toegepast op het gebied van isolatie en beglazing. Naast het gebruik van een warmtepomp en WTW-unit, worden de woningen uitgevoerd met zonnepanelen (PV-panelen). Bij de Hoven gaan we op het gebied van energiezuinigheid nog een stapje verder. Alle woningen worden namelijk ten minste uitgevoerd als een zogenaamde energieneutrale woning. Om in aanmerking te komen voor een BENG 2 = 0 (energieneutraal) certificaat, worden er naast de benodigde PV-panelen voor de energieprestatienorm BENG, extra PV-panelen op de woningen gelegd. De PV-panelen leveren via een omvormer direct stroom aan het stroomnet van jouw woning.


Nul-op-de-meter-woning
Bij de vrijstaande woning gaan we nóg een stapje verder. Deze woning wordt uitgevoerd als een nul-op-de-meter-woning. Dit houdt in dat de woning over het jaar heen voor woninggebonden gebruik (verwarming, warm water) én huishoudelijk gebruik (apparaten, verlichting) net zoveel energie verbruikt als dat er door de woning wordt opgewerkt.

Verwarming & warm water

Alle woningen zijn voorzien van een eigen warmtepomp. Deze warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht om de woning en het tapwater te verwarmen. De warmte wordt vanuit de buitenunit via een vloeistof (vergelijkbaar met koelvloeistof in auto’s) in leidingen naar de warmtepomp getransporteerd en vervolgens naar een hogere temperatuur gebracht. De woningen zijn op de begane grond en eerste verdieping voorzien van vloerverwarming met naregeling per verblijfsruimte.

Ventilatie

De woningen worden geventileerd via een WTW-unit (warmte terugwin-unit). Dit is een ventilatiesysteem dat de warmte van de afgevoerde warme lucht uit de woning gebruikt om de binnenkomende verse lucht te verwarmen. De koude buitenlucht wordt vrijwel onmiddellijk door de zogenoemde luchtfilter en warmtewisselaar geleid, waar het wordt gefilterd en verwarmd. De afgevoerde warme lucht uit de woning staat namelijk de warmte af aan de toegevoerde koude buitenlucht. Deze opwarming gebeurt dus met bestaande warmte en bespaart daardoor energie. Alleen de warmte van de afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de verse toevoerlucht. De luchtstromen zelf blijven gescheiden.

De Bosrand-Landgoed in den Houte-Noordwijkerhout-duurzaamheid-vogel.jpg
De Bosrand-Landgoed in den Houte-Noordwijkerhout-duurzaamheid-sedum.jpg
De Bosrand-Landgoed in den Houte-Noordwijkerhout-duurzaamheid-paddestoel.jpg

Klimaatadaptief

Op de platte daken van de bergingen wordt een sedumdak (kleine plantjes) aangebracht. Dit zorgt voor het vasthouden van regenwater en trekt een variëteit aan vogels en insecten aan. Alle woningen krijgen een regenton die is aangesloten op de hemelwaterafvoer, zodat regenwater gebruikt kan worden om de beplanting in de tuin van water te voorzien.

Eetbare leefomgeving

De aanwezigheid van het Groene Woud en het kleinschalige voedsellandschap bracht de gemeente Best op ideeën. De natuur die Aarlesche Even omringt, komt terug in de wijk. De mogelijkheden om tal van appelbomen, bramen- en bessenstruiken te planten in de wijk, worden op dit moment onderzocht door de gemeente. Om ook binnen de Hoven invulling te geven aan de eetbare leefomgeving worden de woningen aan de voorzijde voorzien van eetbare bessenhagen. Om een eetbare leefomgeving in stand te houden, is ook het behoud van biodiversiteit belangrijk. Daarom worden de erfafscheidingen aan de buitenzijde voorzien van hedera hagen. Deze worden deels nog aangevuld met andere klimplanten. Als koper ontvang je tevens een cheque om zelf invulling te geven aan een eetbare of duurzame achtertuin. Deze cheque kun je inwisselen voor bijvoorbeeld een workshop 'Hoe ontwerp en maak ik een biodiverse tuin?'. Of je kiest voor een startpakket voor de aanleg van je tuin. Zo is er een pakket voor een eetbare tuin, een moestuin, een theetuin of de zogenaamde eetbare Kidzz / familietuin.

Vogelbescherming Nederland

Voor de ontwikkeling van De Hoven is een samenwerking aangegaan met Vogelbescherming Nederland (VBN). We besteden hiermee aandacht aan natuurinclusief bouwen. Dit houdt in dat bij het opstellen van de bouwplannen al wordt gekeken naar biodiversiteit in het gebied of de wijk en naar de mogelijkheden in en rondom de woningen. Vogels vervullen hierin een belangrijk rol. De Vogelbescherming gaat het project bestuderen en adviseren waar voorzieningen voor vogels moeten komen. In de gevels van de woningen komen dus nestkasten. Deze worden zo gemaakt en geïntegreerd in de gevel, dat de vogels niet in de woning zelf kunnen komen.

Update

Woningen onder optie

Woningen onder optie

Alle woningen staan onder optie. Je kunt je nog inschrijven als reservekandidaat.

Bekijk het aanbod